Liantis Leuven

PROJECTEN
 - Kantoor
00/00
Liantis Leuven    kantoren

Het kantoorgebouw bevindt zich langs 'de ring van Leuven', in de Diestsevest. Dit deel van 'de ring' is gekenmerkt door zijn groot aantal kantoorgebouwen en handelspanden, waar deze nieuwbouw deel van zal uitmaken.
 
Het bestaand gebouw werd ontworpen door E. Goethals in 1945. Het heeft een beperkte erfgoedwaarde, maar wel een hoge architectuurkwaliteit. Omwille van deze reden werd in samenspraak met de Stad Leuven besloten om het bestaande pand af te breken, op voorwaarde dat de architectuurkwaliteit van de nieuwbouw minstens even hoog is. Binnen dit gegeven werd er gezocht naar een gevelontwerp dat dezelfde kwaliteiten bezit en opzoekt. De bestaande gevel is een modernistische lijstgevel met drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. In het nieuwe gebouw proberen we dezelfde modernistische elementen en kwaliteiten uit de bestaande gevel terug te brengen in hedendaagse architectuur.
 
Net zoals in het modernisme proberen we de eenvoud, rust en horizontaliteit te benaderen aan de hand van geometrische basisvormen en een beperkt aantal gevelmaterialen. Er wordt gezocht naar een evenwicht tussen openheid en massa.
 
De nieuwbouw is een compact gebouw die aansluit op de buren, en waarbij de tuinzijde ingezet wordt als groene parking. Voor de bereikbaarheid van de parking wordt een onderdoorrit voorzien met zicht op het groen.

programma   vervangingsbouw van een kantoorgebouw met parking te Leuven
opdrachtgever   Liantis Group
ligging   Diestsevest, Leuven
gunning   privé-opdracht
projectteam   S.Philippe, C. Ampe, J. Vanderelst
adviseurs   Peritas
status   start uitvoering zomer 2021