Woning W

PROJECTEN
 - Wonen
00/00
Woning W    lage energie woning

Het bouwperceel is een vergeten perceel in een oude verkaveling van een bos, grenzend aan een holle weg.
De vraag van de bouwheer was precies geformuleerd: een energiezuinige woning op 1 bouwlaag, heldere ruimtes, een sober duurzaam materiaalgebruik, een functioneel en eenvoudig ontwerp waarin de leefruimtes op een open manier met elkaar communiceren.

De vraagstelling van de ontwerpers: hoe een woning te maken waarin het gevoel overheerst in het bos te leven zonder deze rijke omgeving geweld aan te doen. Hoe een volume met een uitgebreid programma inplanten dat zich niet afsluit maar er staat als een rustige aanwezigheid. Hoe een nieuwe structuur natuurlijk te laten lijken in een oud bos.
De fluïde ruimteschakering en hoge plafonds geven de mens het gevoel ondergeschikt te zijn aan de ruimte, hierdoor krijgt hij een groot gevoel van vrijheid. Dit gevoel wordt versterkt doordat de bosomgeving letterlijk deel uitmaakt van het leven. Een bosomgeving is ÈÈn van de weinige woonplekken waar het verloop van de natuur zo fysiek wordt ervaren. Door alle raamopeningen van vloer tot plafond te laten gaan, krijgt de bewoner het gevoel van in het bos te leven.
Een spel van zichten op fragmenten van de omgeving en doorzichten tussen ruimtes maken dit tot een complexe beleving. De woning is een aaneenschakeling van ruimtes, elke zone maakt deel uit van hetzelfde continuüm maar heeft zijn eigenheid. Dit wordt bereikt door elke ruimte een welbepaalde raamopening, met zijn afmetingen en openingswijze te geven. Het ontworpen vaste meubilair is zeer eigen en uniek voor elke plek, wat het gevoel van locus bevestigt.
De ontwerpers hebben van de bouwheren het vertrouwen gekregen om ook het volledige interieur, materialen- en kleuren palet te ontwerpen. Al het vaste meubilair: dressings, zitbanken, boekenkasten, keuken, eetkamerkasten, werktafels werden mee ontworpen. De woonomgeving is dan ook zeer coherent en homogeen qua materialiteit en beleving. Met de toevoeging van een aantal meubels en eigen objecten komt de woning tot leven.

programma ééngezinswoning - lage energie woning
opdrachtgever Familie W.
gunning privé-opdracht
architect Pieter Walraet & Stijn Philippe
medewerker Lieve Springael
adviseur Ir. Hans De Petter
aannemer Bouwonderneming Haex
status ontwerp 2005 - oplevering 2008
fotograaf André Nullens
prijzen selectie Belgische Energieprijs 2009
publicatie Provinciale Architectuurprijs Vlaams-Brabant 2009