Koekoekstraat

PROJECTEN
 - Wonen
00/00
Koekoekstraat    collectief wonen

In de ruimere context van het stedenbouwkundige voorkeursplan functioneert het perceel als een startpunt voor de revitalisering van de wijk ‘Oud Oefenplein’. Het perceel, gelegen op de kruising van de Ooievaarstraat met de Koekoekstraat, geeft een aanzet tot de beoogde uitbreiding op de terreinen van Van Poppel. Dit zal het herstel van het woonweefsel een verdere duw in de rug geven.
 

Het gebouw bevat 6 appartementen type 1/2, twee op elk niveau, te bereiken via een gemeenschappelijke circulatieruimte. De appartementen zijn van het type ‘doorzon’, oost-west geörienteerd, zodat een langse leefruimte ontstaat die eindigt aan zowel de voor- als achtergevel.
 

Het basistype, twee identieke appartementen zij-aan-zij laten een aantal variaties toe. Dit is een troef in het aantrekken van een gediversifieerde woonpubliek of een toekomstige flexibiliteit. Indien de woningscheidende wand of de dynamische wand, gelegen aan de achterzijde wordt weggenomen, ontstaan nieuwe typologieën. Zo kan een groot type ontstaan, type 3/6 of twee nieuwe types, een type 2/3 en een studio 1/1.
 

programma   vervangingsbouw van de feestzaal van WPM ‘Oud Oefenplein’ door 6 sociale woningen
opdrachtgever   Woonpunt Mechelen
ligging   Koekoekstraat, Mechelen
gunning   wedstrijd laureaat
projectteam   P.Kint, S.Philippe, P.Walraet, M. Leflot, C. Sannen, M. Peirelinck, J. Ottenburgs
adviseurs   De Munniynck Servaas,  Atelier T
status   voorontwerp